آنچه در این مقاله میخوانید:
- نقشه کروکی یا ثبتی
- نقشه کروکی یا نقشه ثبتی؟
- نقشه باید دارای چند مشخصه باشد تا بتوان به آن نقشه گفت :
- نقشه کروکی به چه نقشه ای گفته میشود
- چگونه یک نقشه کروکی زمین تهیه کنیم؟
- اهمیت نقشه کروکی در بازسازی
- نقشه کروکی خانه یا نقشه دستی خانه چیست؟
- داشتن یک نقشه کروکی دقیق به شما در بازسازی آپارتمانتان کمک می کند.
چگونه یک نقشه کروکی زمین را رسم می کنند؟ - طراحی نقشه ساختمان
- تفاوت نقشه برداری و نقشه کشی در کارهای ساختمانی چیست؟
- اهمیت رسم نقشه کروکی ساختمان
- طراحی ساختمان مسکونی
- فواید بازسازی خانه های قدیمی و بررسی زیر ساخت آنها
- برای بررسی وضعیت خانه باید به چه مواردی در نقشه کروکی توجه شود؟
- داشتن نقشه کروکی خانه در چه مواردی لازم است؟
- سخن پایانی
نقشه کروکی
نقشه کروکی یا ثبتی
نقشه کروکی یا نقشه ثبتی؟
غلط مصطلحی که امروز استفاده می شود نقشه ثبتی است که در بجای عبارت کروکی ثبتی استفاده می شود ، در کروکی صرفا باید عوارض نسبت به هم با موقعیت صحیح آورده شود و با روی آن ابعاد واقعی نوشته شده باشد ، که به دلیل حجم زیاد کارهای ثبتی در زمان شروع ثبت در ایران و همچنین نبود ابزار های دقیق کروکی هایی تهیه شد که بجای نقشه از آنها تا به امروز استفاده می شود ، همین مطلب موجب شده مقداری اختلاف بین واقعیت یک ملک که بر اساس نقشه برداری دقیق بدست می آید با نقشه های ثبتی قدیمی (کروکی ثبتی) وجود داشته باشد .
برای حذف اینگونه خطاها پس از جانمایی ثبتی بهتر است وضع موجود ملک در سیستم مختصات یو تی ام برداشت گردد و در کنار نقشه ثبتی آورده شود تا بتوان در ادامه به تصحیح حدود ثبتی پرداخت.
نقشه باید دارای چند مشخصه باشد تا بتوان به آن نقشه گفت :
۱- نقشه باید صحیح باشد و از لحاظ جانمایی موقعیت عوارض طبیعی و مصنوعی هر عارضه ای نسبت به عوارض دیگر در جای خود قرار داشته باشد .
۲- نقشه باید کامل باشد و تصویر کلیه عوارض موجود روی زمین بر روی نقشه با توجه به مقیاس و کاربری مورد نظر وجود داشته باشد .
۳-نقشه باید دقیق باشد و با توجه به مقیاس ابزار دقیقی استفاده شده باشد و طولها و زوایا با دقت اندازه گیری شده باشد .
نقشه کروکی به چه نقشه ای گفته میشود
نقشه کروکی زمین یک نقشه ساده و شماتیک است که موقعیت، ابعاد و مشخصات کلی یک قطعه زمین را نشان میدهد. این نوع نقشه معمولاً برای ثبت سند، معاملات ملکی، اخذ جواز ساخت و یا تعیین حدود ملک استفاده میشود. محتویات نقشه کروکی زمین:
شکل و ابعاد زمین – مشخص کردن اضلاع و اندازههای هر ضلع.
جهتیابی – نمایش جهت شمال برای تعیین موقعیت دقیق.
مجاورتها – نمایش املاک یا معابر اطراف زمین.
کاربری زمین – تعیین نوع استفاده از زمین (مسکونی، تجاری، کشاورزی، صنعتی و غیره).
نام مالک و اطلاعات ثبتی – شامل پلاک ثبتی و دیگر اطلاعات قانونی.
چگونه یک نقشه کروکی زمین تهیه کنیم؟
اندازهگیری دقیق زمین با متر، نقشهبرداری دستی یا استفاده از ابزارهای GPS.
رسم کروکی دستی روی کاغذ با مشخص کردن ابعاد، مجاورتها و جهت شمال.
استفاده از نرمافزارهای طراحی مانند AutoCAD یا GIS برای ترسیم دقیقتر.
تأیید نقشه توسط مهندس نقشهبردار در صورت نیاز به ثبت رسمی. آیا به طراحی یک کروکی خاص نیاز دارید؟ اگر مشخصات زمین را بدهید، میتوانیم شما را در تهیه آن راهنمایی کنیم.
اهمیت نقشه کروکی در بازسازی
داشتن یک نقشه کروکی مهندسی شده و دقیق، کاربرد های زیادی دراولین قدمهای ساخت و یا بازسازی بنا دارد. شما برای ساخت یک بنا مهندسی شده و زیبا، برای بازسازی خانه پر خاطره اجدادی تان و یا به هر دلیل دیگر ممکن است به کشیدن نقشه کروکی خانه نیاز داشته باشید. در پایان این نوشته شما با اهمیت نقشه کروکی خانه ، کاربرد نقشه کروکی ساختمان و… آشنا می شوید. همچنین از اهمیت بررسی سالانه سلامت ساختمان نیز آگاهی بیشتری کسب می کنید. همچنین اگر به دنبال یافتن اطلاعات بیشتر در ارتباط با نقشه کشی و نقشه برداری هستید، حتما ادامه این مقاله را مطالعه فرمایید.
نقشه کروکی خانه یا نقشه دستی خانه چیست؟
نقشه کروکی به نقشه ای گفته می شود که با دست رسم شده است. در حقیقت کروکی به معنای کشیدن نقشه و تصویر بنا می باشد. برای ترسیم نقشه از دو روش نقشه کشی فنی و دستی استفاده می شود. در رسم کروکی نقشه برداری از ابزار های اندازه گیری و رسم ویژه ای می توان استفاده کرد. در ساخت و ترمیم آپارتمان ها ، کشیدن کروکی ساختمان و نقشه برداری از آن جزو مراحل مهم و پر اهمیت است که به هیچ عنوان نباید از آن غافل شد.
داشتن یک نقشه کروکی دقیق به شما در بازسازی آپارتمانتان کمک می کند.
چگونه یک نقشه کروکی زمین را رسم می کنند؟
در ابتدا مساحت زمین و یا ساختمانی که قرار است نقشه کروکی آن تهیه شود را به خوبی مشاهده و با استفاده از ابزار هایی اندازه گیری می کنند. در مرحله بعد مقیاسی در نظر می گیرند و ابعاد ساختمان و یا زمین را نسبت به آن کوچک می کنند. اما در حقیقت با کشیدن نقشه و کروکی ساختمان تمام مساحت مدنظر را در ابعاد کوچک و فشرده رسم می کنند. کروکی را از ساختمانی که ساخته شده است می کشند. اگر شما نقشه ای را از ساختمان و یا بنایی که ساخته نشده با توجه به دانش و تخیل خود بکشید در حقیقت یک اسکیس رسم کرده اید. شما با استفاده از کروکی ساختمان و پس از تهیه نقشه وضع موجود ساختمان خود می توانید مساحت استفاده شده در بنا مدنظرتان را با جزئیات بررسی و تحلیل کنید.
طراحی نقشه ساختمان
مراحل رسم کروکی نقشه برداری و نقشه کروکی خانه
برای کشیدن کروکی ساختمان ابتدا یک ترسیم و یا تصویر کلی از مساحت و فضای ساختمان رسم می کنند. مرحله بعدی، مرحله پرداختن به کروکی است. بدین معنا که جزئیات را وارد نقشه رسم شده می کنند. در هنگام رسم کروکی باید به کوچک ترین جزئیات نیز توجه کرد. میزان پررنگ و یا کمرنگ بودن خطوط اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این حتی میزان پهنای خطوط نیز مهم اند. تفکیک فضاها با دانش و به صورت اصولی از دیگر نکات مهم در ترسیم نقشه کروکی زمین و ساختمان است. به دلیل اهمیت، ظرافت و وجود نکات ریز اما مهم در ترسیم کروکی، این کار باید توسط مهندسین حرفه ای و کاربلد انجام شود. شما می توانید این مسئولیت مهم را به عهده مهندسین شرکت آرین پاراکس بگذارید. مهندسین با تجربه این شرکت به شما به بهترین شکل ممکن در این راه کمک می کنند.
رسم یک کروکی دقیق و حرفه ای فقط توسط مهندسین کار کشته ممکن است.
تفاوت نقشه برداری و نقشه کشی در کارهای ساختمانی چیست؟
نقشه برداری به معنای بررسی بنا و مکان با استفاده از ابزار های تخصصی توسط افراد کاربلد است. نقشه کشی و نقشه برداری دو مرحله پشت سر هم هستند و هر کدام بدون دیگری بی معناست. اما نقشه کشی مرحله بعد از نقشه برداری است. بدین گونه که ابتدا با استفاده ابزارهایی نقشه برداری می کنند و سپس با استفاده از اطلاعات بدست آمده به عمل نقشه کشی می پردازند. نقشه رسم شده می تواند به دو صورت دستی و یا دیجیتالی باشد. همچنین با هر دو این روش ها می شود نقشه دو بعدی یا سه بعدی رسم کرد.
اهمیت رسم نقشه کروکی ساختمان
برای بازسازی یک بنا به عنوان نمونه طراحی هتل آپارتمان اولین مرحله از خدمات مهندسی مربوط به رسم نقشه کروکی ساختمان است. بررسی سازه و پایه های زیر بنا و یافتن احتمال خرابی در ساختمان های قدیمی اهمیت شایانی دارد. کروکی نقشه برداری از ساختمان های قدیمی به شما برای بازسازی این بنا های ارزشمند و خاطره انگیز کمک می کند. شما با داشتن یک نقشه کروکی دقیق به صورت پایه ای با مشکلات آپارتمانتان آشنا می شوید و به صورت اصولی و اساسی مشکل را رفع می کنید.
طراحی ساختمان مسکونی
به هیچ عنوان در کار بررسی و رفع مشکلات ساختمانتان کوتاهی نکنید!!
این مسئله از آنجایی اهمیت دارد که بازسازی ساختمان فقط در ظاهر و یا به بیان عامیانه ماست مالی کردن مشکلات نه تنها دردی از شما دوا نمی کند بلکه خسارتتان را دو برابر نیز می کند. پس به این نکته توجه کنید که رفع مشکلات بنا به ویژه آپارتمان ها به صورت سطحی نه تنها کارآمد نیست بلکه به پایه و استحکام ساختمان نیز آسیب وارد می کند. پس هر چه سریعتر به فکر بررسی نقشه کروکی خانه و یا ساختمان تان باشید. نوع خطوط در رسم نقشه مهم هستند
فواید بازسازی خانه های قدیمی و بررسی زیر ساخت آنها
به طور صد در صدی شما نمی توانید هر ده سال یکبار ساختمان و بنا مسکونی یا تجاری خود را خراب کنید و سپس از نو بسازید. با توجه به این مسئله این موضوع شایان ذکر است که پس از ساخت یک بنا نگهداری آن دارای اهمیت بالایی می باشد. بررسی های دوره ای ساختمان، تست استحکام و میزان فرونشست آپارتمان از نکات مهم در نگهداری از ساختمان است. برای بررسی دقیق و اصولی بنا، زیرساخت، نما، مسائل داخلی و… شما به یک نقشه کروکی دقیق نیاز دارید. همانطور که پیشتر گفته شد در رسم یک نقشه کروکی به تمام جزئیات ساختمان توجه می شود. بررسی دقیق جزئیات مرحله مهمی است که قبل از مرحله رسم کروکی ساختمان قرار دارد. با توجه به موارد بیان شده اهمیت انتخاب شرکت و مهندسین کاربلد و حرفه ای بیش از پیش به چشم می خورند. پس حتما در حین انتخاب این موارد توجه ویژه ای داشته باشید.
در رسم کروکی باید به کوچکترین جزئیات توجه کرد.
برای بررسی وضعیت خانه باید به چه مواردی در نقشه کروکی توجه شود؟
برق کشی و لوله کشی ساختمان جزو موارد مهمی است که در حین بررسی سلامت ساختمان باید به آنها توجه کنید. جریانات برق، آب و گاز شریانات حیاتی خانه شما هستند، پس آنها را در اولویت قرار دهید. مورد بعدی که در نقشه کروکی خانه باید به آن توجه شود، ضخامت دیوار ها و استحکام دیوار های حمال ساختمان است. همانطور که بیان شد مهندسین در حین ترسیم کروکی ساختمان قطر دیوار ها را با خط های پهن و نازک مشخص می کنند و آنها را با مقیاس های خاصی رسم می کنند. در ساختمان های قدیمی سطح شهر که بجای پکیج از موتورخانه و سیستم لوله کشی شوفاژ استفاده شده نیز موقعیت موتورخانه در کروکی نقشه برداری باید به دقت بررسی و رسم شود. شرکت آرین پاراکس با سال ها تجربه در این راه در کنار شما خواهد بود.
داشتن نقشه کروکی خانه در چه مواردی لازم است؟
از نقشه کروکی ساختمان به دلایل زیادی می توان استفاده کرد. چند نمونه از شرایطی که داشتن کروکی ساختمان در آنها ضروری می باشد در پایین به صورت موردی آورده شده است.
1. در بررسی زیر ساخت و استحکام ساختمان نقشه کروکی کاربردی است.
2. برای بازسازی و رفع مشکلات به وجود آمده در ساختمان نقشه کروکی به کارتان می آید.
3. برای تغییر فضای داخلی خانه باید یک نقشه کروکی زمین و ساختمان دقيق داشته باشید. تغییر فضاهای داخل خانه به صورت غیر اصولی ممکن است به دیوار حمال و زیرساخت بنا آسیب برساند و باعث فرو ریختن خانه شود.
4. برای حذف موتورخانه و نصب پکیج در خانه های قدیمی حتما به نقشه کروکی خانه نیاز پیدا می کنید.
5. زمانی که می خواهید به ساختمانتان طبقه دیگری اضافه کنید به نقشه کروکی زمین و ساختمان نیاز مبرم دارید.
6. در حین خرید خانه شما با در دست داشتن نقشه کروکی ساختمان با آگاهی بیشتر خرید می کنید.
علاوه بر موارد بیان شده موارد بیشمار دیگری نیز وجود دارد که ممکن است باعث شوند شما به کروکی نقشه برداری نیاز پیدا کنید.
سخن پایانی
و در آخر این نکته را نیز خاطرنشان می سازیم که در هنگام انجام هر کدام از عملیات های فوق از داشتن یک نقشه کروکی حرفه ای دریغ نکنید. این را بدانید که هزینه کردن در این مورد از خسارات بیشتر جلوگیری می کند. در حقیقت سرمایه گذاری بر روی این مسئله عاقلانه و دور اندیشانه است. این نکته را نیز بدانید که داشتن یک نقشه کروکی بی کیفیت و یا غیر حرفه ای با نداشتن آن فرقی نمی کند. پس حتما به فکر یافتن بهترین شرکت با بهترین عملکرد باشید.
گروه معماری رستادیزاین با سال ها تجربه در زمینه طراحی داخلی، ساخت ویلا، نقشه برداری و نقشه کشی و… مفتخر به اشتراک گذاری مطالب فوق با شما عزیزان و همراهان می باشد. امیدواریم که این مقاله کاربردی برای شما واقع شود.