آنچه در این مقاله میخوانید:
اطلاعات جمع آوری شده در تحلیل سایت، مطالعه بر روی ویژگی های خاص آن را نیز شامل می شود. ویژگی هایی همچون: شیب زمین، عناصر حساس، صدا، رایحه های خوشایند و ناخوشایند، آلودگی صوتی و هوایی، دیدهای مطلوب و نامطلوب و… که داده های این بخش نیز لزوما می بایست با پیمایش زمین و اطراف آن و با مصاحبه با اهالی منطقه جمع آوری گردد.
چه اطلاعاتی را جمع آوری می کنیم؟
مواردی که باید قبل از رفتن به سایت بررسی کنید:
داده های حاصل از تجزیه و تحلیل ما را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد. داده های سخت و داده های نرم.
داده های نرم شرایط سایت را می توان تغییر داد. داده های جامع عناصر خاص تری مانند مرزهای سایت ، مناطق سایت ، مکان های ابزار ، خطوط ، ابعاد ، مشخصات سایت ، آب و هوا ، اطلاعات حقوقی را در نظر می گیرند. مطالعات میدانی اولیه باید داده های جامد را در نظر بگیرد. از این طریق می توان تعیین کرد که به نظر ما کدام عناصر تأثیر منفی بر سایت یا طرح پیشنهادی دارند و کدام شرایط تأثیر مثبت تری دارند. این به ما امکان می دهد تا یک سلسله مراتب ایجاد کنیم و رویکردی منظم تر برای درک داده های خود و توسعه طراحی می دهیم.
دسته های کلی داده هایی که ما هنگام انجام تجزیه و تحلیل سایت معماری در نظر خواهیم گرفت:
- مکان – محلی که سایت در آن قرار دارد.
- زمینه محله – دور زدن فوری سایت ، از جمله داده های مربوط به منطقه بندی و ساختمان ها و سایر تأثیرات بر پروژه ما.
- تقسیم بندی و ابعاد – ملاحظات اندازه مانند مرزها ، محدوده های ارتفاعی ، محدودیت های ارتفاع ، منطقه سایت ، دسترسی همراه با برنامه های اضافی.
- اطلاعات حقوقی – املاک ، محدودیت ها یا توافق نامه ها ، اطلاعات مربوط به شورا ، برنامه های توسعه شهری آینده.
- خصوصیات فیزیکی طبیعی – مشخصات واقعی سایت مانند درختان ، صخره ها ، زمین ها ، رودخانه ها ، دریاچه ها ، مدل های زهکشی.
- خصوصیات ساخته شده توسط بشر – ساختمانهای موجود ، دیوارها ، زبانهای بومی اطراف ، خرابی ها ، مصالح ، محوطه سازی ، مقیاس.
گردش – حرکت وسایل نقلیه و عابران پیاده در ، از طریق و اطراف سایت. زمان این حرکات و مدت زمان الگوهای سنگین تر را در نظر بگیرید. توسعه آینده ترافیک و جاده ها نیز باید در نظر گرفته شود. - تاسیسات – هرگونه خدمات برق ، گاز ، آب ، فاضلاب و خدمات تلفنی که در محل یا در کنار آن قرار دارند ، همراه با فواصل ، عمق و مواد.
آب و هوا – تمام اطلاعات آب و هوایی مانند میزان بارش ، بارش برف ، جهت باد ، دما ، مسیر خورشیدی ، همه در زمان های مختلف سال در نظر گرفته می شوند. - حسی – این به جنبه های بصری ، صوتی و لمسی سایت مانند نماها ، سر و صدا و غیره اشاره دارد. آنها باید دوباره در چارچوب زمانی در نظر گرفته شوند و یک عامل مثبت یا منفی را می توان به شرایط نسبت داد.
- انسانی و فرهنگی – جنبه های فرهنگی ، روانی ، رفتاری و جامعه شناختی محله اطراف. فعالیتها و مدلها ، تراکم ، مدلهای جمعیت قومی ، اشتغال ، درآمد ، ارزشها و …
قبل از بازدید از سایت شما ممکن است لازم باشد نقشه سیستم عامل سایت را تهیه کنید. از این طریق و از طریق اطلاعات مشتری می توانید مکان مرزهای سایت را روشن کنید.
چرا تجزیه و تحلیل سایت در معماری را انجام می دهیم ؟
مهم ترین کار در طراحی معماری، داشتن درک کاملی از بستر طرح است. به صورت کلی تحلیل سایت در معماری به تحقیق و تجزیه و تحلیل آن می پردازد. بر این اساس، طراح هر پروژه باید قبل از شروع کار طراحی، به شناخت کلی زمین پروژه و هر اتفاقی که در اطراف آن میفتد، بپردازد. در واقع انجام این کار، پارامترهایی که در اختیار طراح قرار می دهد که بتواند با طرح خود به خصوصیات فیزیکی و محیطی پاسخ گو باشد، فرصت های موجود یا مشکلات موجود در یک سایت را درک کرده و تصمیماتی آگاهانه درباره نحوه پاسخگویی به آن ها بگیرد.
مراحل تحلیل سایت در معماری
به طور تجزیه و تحلیل سایت در ایتدا یک فعالیت پژوهشی است که به بررسی شرایط موجود یک سایت پروژه، همراه با پیش بینی طرح توسعه در آینده می پردازد. چنین شناختی هنگامی کامل تر خواهد بود که با حضور در محل مورد نظر از نزدیک شاهد وضعیت محیطی آن باشد و عوامل زیر را مورد برسی قرار دهد:
- بررسی وضعیت موجود (مجاورت ها)
- شبکه دسترسی (معابر)
- تحلیل اقلیمی
- تحلیل هندسه سایت
- توپوگرافی
- بررسی دید و منظر
تحلیل سایت توسط علائم گرافیکی متفاوتی قابل بیان است، که می توان این علائم را زبان مشترک بین معماران دانست. مهم تر از این علائم مشترک بینش و دانش معمار است که می تواند در به کار بردن این علائم درست عمل کرده و ویژگی های سایت را معرفی کند. عکسی که در بالا می بینید نمونه ای از گرافیک تصویری تحلیل سایت است.
بررسی وضعیت موجود (مجاورت ها)
در این مرحله طراح با مشاهده مستقیم و حضور در سایت پروژه مواردی همچون: مطالعه همسایگی های مجاور، الگوها و بافت های معماری محله و منطقه، شرایط و وضعیت کلی ساختمان های موجود اطراف را مورد بررسی قرار داده و ثبت می کند. کاربری ساختمان های اطراف و نحوه رفت و آمد به آنها از نظر اجتماعی و فرهنگی بسیار حائز اهمیت است. به طور کلی هدف از انجام این بخش دستیابی به داده هایی در زمینه میزان و نحوه تأثیر ساختمان های مجاور بر سایت و ساکنین منطقه است.
شبکه دسترسی (معابر)
درجه بندی معابر اطراف و منتهی به زمین پروژه یکی از موارد مهم در تحلیل سایت است. در این مرحله ارتباط میان سایت و معابر اصلی و فرعی مورد مطالعه قرار می گیرد که می تواند از طریق حضور در سایت، عکس های هوایی و نقشه های موقعیت زمین انجام پذیرد. معمار با تعیین دسترسی های اصلی و فرعی (خیابان ها و کوچه ها)، نورپردازی، وضعیت موجود آنها و آلودگی صوتی ناشی از آن، می تواند در هنگام طراحی و جانمایی بخش های مختلف در پلان این عوامل را در نظر بگیرد. به عنوان مثال انجام این مرحله تاثیر بسیار زیادی در تعین مکان ورودی اصلی پروژه خواهد داشت.
تحلیل اقلیمی
در این بخش موقعیت اقلیمی پروژه مورد بررسی قرار می گیرد. میزان دما، بارش سالیانه، نور و زاویه تابش آفتاب، جهات جغرافیایی و جهت وزش باد تعین شده و مورد تجزیه تحلیل قرار می گیرد. امکان دارد که در یک سایت عناصر طبیعی و مصنوعی بسیاری وجود داشته باشند که باید در طراحی مورد توجه و بررسی قرار بگیرند. بعضی از این عناصر به صورت مستقیم و بعضی به صورت غیر مستقیم در طراحی پلان تاثیر می گذارند.
تحلیل هندسه سایت
مرحله تحلیل هندسه سایت، پس از برداشت نقشه زمین (رولوه) و پیاده کردن آن با ابعاد و اندازه ها قابل انجام است. برای این کار باید با تبدیل نقشه دو بعدی به اشکال پایه هندسی به درک بهتری از وضعیت آن برسیم. در برخی از اوقات همین تقسیم بندی توانسته پایه گذار ایده کلی طرح باشد و ساختار اصلی گرافیک پلان را تعیین کند.
بررسی دید و منظر
هدف از انجام این بخش از تجزیه و تحلیل، شناخت نقاط کلیدی سایت به لحاظ بصری می باشد. معمار پروژه با انجام بررسی های لازم دید عابر پیاده و سواره را از بیرون به درون سایت در نظر می گیرد و بر این اساس محل قرارگیری نقاط شاخص در پلان معماری را تعیین می کند. البته نباید فراموش کرد که دید کاربر حاضر در درون ساختمان نسبت به بیرون و اطراف سایت نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
تحلیل موقعیت سایت
- نقشه های زمین شناسی برای کشف نوع غالب خاک یا سنگ در سایت.
- عکس ها و نقشه های هوایی (google و bing هوایی بسیار مفید و کاملاً متفاوتی دارند)
- تصاویر نقشه های تاریخی نیز می توانند جالب باشند.
- فاصله و زمان سفر بین سایت و مکانهای مهم دیگر.
اطلاعات حقوقی سایت
- حقوق راه ، حق دسترسی ، محدودیت های شهری و کشاورزی ، آیا سایت در کمربند سبز است؟
- تاریخچه سایت – هر چیزی که می توانید برای اطلاع دادن به طراحی خود استفاده کنید. تمام تونل ها ، مین های بلااستفاده ، علایق باستان شناختی تحت این سایت ممکن است توسعه را محدود کند.
- استفاده تاریخی از سایت – آیا فرآیندهای صنعتی می توانند زمین را آلوده کنند؟
- اگر این سایت در منطقه حفاظت شده یا در مجاورت ساختمانهای ذکر شده واقع شده باشد ، ممکن است لازم باشد اهمیت فرهنگی ، اهمیت تاریخی و غیره را با جزئیات بیشتری در نظر بگیرید.
- کنترل توسعه – آیا سایت تحت کنترل برنامه ریزی خاص ، کنترل ساختمان یا بهداشت و ایمنی است؟ آیا درختانی در سایت وجود دارد؟ آیا آنها دستوراتی برای حفاظت از درخت دارند؟
آنالیز خدمات رفاهی
- تعیین کنید آب ، برق ، گاز ، تلفن ، فاضلاب و سایر خدمات به زمین متصل هستند.