آنچه در این مقاله میخوانید:
اصول مهم طراحی داخلی کدام است؟
برای ایجاد یک فضای داخلی خوب و متناسب با فضا ابتدا باید 6 اصل مهم در طراحی داخلی را بشناسید تا بتوانید هر فضایی را به محلی شگفت انگیز تبدیل کنید. در این قسمت به اصول مهم در طراحی داخلی میپردازیم و در ادامه هر یک از این عناوین را به صورت جداگانه توضیح خواهیم داد.
• تاکید
• تضاد
• تکرار
• تعادل
• مقیاس و تناسب
• هماهنگی
تاکید اولین اصل در طراحی داخلی
اولین و مهم ترین اصل در طراحی داخلی تاکید می باشد. تاکید در طراحی داخلی تحت عنوان “نقطه کانونی” نیز شناخته می شود و با تحت شعاع قرار دادن طراحی فضا به افزایش جذابیت بصری فضای کمک می کند و باعث جلب توجه بیننده به یک بخش خاصی در فضا می شود. برای درک بهتر اصل تاکید در طراحی داخلی فرض کنید در فضای نشیمن یک شومینه به عنوان نقطه کانونی فضا وجود دارد و مبلمان ها و سایر وسایل حول این نقطه قرار گرفته است همچنین برای تاکید در فضا حتما لازم نیست نقطه کانونی تنها یک قسمت مانند یک دیوار یا گوشه تزئینی تنها باشد شما میتوانید با تاکید بر هر یک از المان ها در فضاهای مختلف نقطه کانونی شاخص ایجاد کنید که کل فضا را تحت شعاع خود قرار دهد برای مثال چندین عنصر دکوری و تزئینی نیز میتوانند تداعی کننده تأکید باشند. یک طراح برای ادغام این اصل ممکن است از تم رنگی یکنواخت، نور، فضای منفی و سایر موارد استفاده کند.
تضاد در طراحی داخلی
دومین اصل در طراحی داخلی کنتراست یا تضاد می باشد. کنتراست اصلی مهم در طراحی داخلی است که از یکنواخت جلوه دادن طراحی شما جلوگیری کرده و از نظر بصری نیز جذابیت بیشتری ایجاد می کند.جهت جلوگیری از یکنواختی و ایجاد محیطی شاد و متنوع در فضای داخلی با رعایت اصل تضاد در طراحی داخلی میتوانید در فرم، متریال، رنگ، بافت و اندازه اجسام با یکدیگر تضاد ایجاد کنید. از تکنیک های شناخته شده ای که در اصل کنتراست استفاده می شود میتوان به استفاده از رنگ های متضاد مانند سیاه و سفید یا استفاده از اشکال متضاد مانند دایره و مربع اشاره کرد.
تکرار سومین اصل در طراحی داخلی
تکرار یا ریتم سومین اصل در طراحی داخلی است که حرکت بصری در طراحی فضا را تنظیم می کند. ریتم در هر ویژگی از جمله طرح، رنگ، بافت، متریال، اندازه، شکل، اجسام و اصولا هر المان معماری در فضا صورت می گیرد. در این تکنیک کلاسیک تکرار در فضای داخلی باعث اتصال ویژگی های مشابه و متشابه با یکدیگر می شود و باعث یکپارچگی و انسجام کلی طراحی می شوند. شما با تکرار چیدمان چندین تابلو کوچک و یا متوسط در کنار یکدیگر در فضای نشمین می توانید ریتمی موزون در این فضا ایجاد نمایید. برای ایجاد ریتم و تکرار میتوانید از مونتاژ عناصر زیبایی شناختی به روشی فزاینده مانند چیدمان وسایل از کوچکترین به بزرگترین یا چیدمان رنگ کاغذ دیواری از روشنترین به تیرهترین نیز استفاده کنید.
چهارمین اصل تعادل
چهارمین اصل در طراحی داخلی که از اهمیت ویژه ای برخودار است تعادل می باشد زیرا تعادل در طراحی فضا باعث توزیع یکنواخت وزن بصری فضا از اجسام، اشکال، رنگ ها، بافت ها و متریال ها می باشد و باعث ایجاد حس پایداری و ثبات فضایی می شود. برای ایجاد تعادلی یکنواخت در فضا باید سعی کنید که تمام وزن المان های طراحی فضا را به صورت متعادل در کل فضا توزیع نکنید تا فضایی متعادل و همگون ایجاد شود.
پنجمین اصل طراحی داخلی مقیاس و تناسب
از دیگر اصول مهم در معماری و به طور کل طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی هر فضای رعایت مقیاس و تناسبات است. در واقع مقیاس به معنی اندازه اجسام با یکدیگر است. و تناسب به معنی ارتباط و نسبت کل اجسام با یکدیگر در فضا می باشد. رابطه وسایل و فضا از نظر اندازه باید به خوبی رعایت شود مانند بزرگتر نشان دادن فضا و کوچکتر نشان دادن اتاق تا به خروجی طراحی مطلوبی دست یابید.
هماهنگی در طراحی داخلی
اصل همانگی در طراحی داخلی زمانی ایجاد خواهد شد که اصول دیگر، تعادل، مقیاس، ریتم و تمرکز تکمیل کننده یکدیگر باشند. زمانی که همه آبجکت های فضا از جمله المان های معماری، مبلمان، اکسسوری، چیدمان، تزیینات و غیره با یکدیگر در هماهنگی کامل به سر ببرند. یعنی همه این عوامل دارای اشتراکاتی در طرح و نقش، رنگ، شکل، بافت، متریال، مقیاس و اندازه باشند. در این صورت همه عناصر با هم عمل کرده و یک پیام واحد ایجاد می کنند و هماهنگی در طراحی داخلی ایجاد می شود. اصل هماهنگی در فضا باعث ایجاد حس آرامش خواهد شد.