آنچه در این مقاله میخوانید:
- ساختمان هایی با کاربری تجاری
- ساختمان هایی با کاربری مسکونی
- ساختمان هایی یا زمین با کاربری کشاورزی
- ساختمان هایی با کاربری ورزشی
- زمین با کاربری معدن
- ساختمان هایی با کاربری صنعتی
- ساختمان هایی با کاربری خدماتی
- ساختمان هایی فاقد کاربری
- نرخ ساختمان ها از نظر نوع کاربری
- تعيين گـروه کاربری سـاختمان بـراي ارايه خدمات مهندسي
- رده بندی انواع کاربری(نحوه تصرف ) ساختمان ها
معرفی انواع کاربری ساختمان ها
کاربری ساختمان نشان میدهد که ساختمان مورد نظر برای چه هدفی ساخته میشود. لازم به ذکر است که هشت نوع کاربری برای ساختمان مشخص شده و محل احداث هر کدام به نظر شهرداری برمیگردد. مثلا اینکه یک ساختمان صنعتی نمیتواند در مرکز شهر ساخته شود و شهرداری چنین مجوزی را برای این هدف صادر نمیکند. در ادامه یکی از مقالات ساختمانی که مربوط به انواع ساختمان از نظر کاربری است را مطالعه خواهیم کرد.
ساختمان هایی با کاربری تجاری
ساختمانهایی که با مجوزتجاری ساخته میشوند میتوانند هرگونه فعالیت تجاری مثل رستوران، آرایشگاه، مغازه، عمده فروشی، دفتر بیمه، آژانس مسافرتی و غیره را در آن ساختمان راهاندازی کنند. لازم به ذکر است که ملک تجاری حتما باید دارای مجوز کاربری تجاری از شهرداری باشد و صرف تجاری بودن ملک برای شروع فعالیت کافی نیست. حتی واحدهای صنعتی که تابع نظام تجاری یا واحدهای صنفی هستند نیز طبق ماده ۵۵ و تبصره بند ۲۴ قانون شهرداری اگر به هدف کسب و کار و تجارت بنا شده باشند نیز میتوانند مجوز کاربری تجاری را از مراکز ذیربط دریافت کنند.
ساختمان هایی با کاربری مسکونی
بهطورکلی املاک با کاربری مسکونی به سه دسته زمین مسکونی، ویلایی و آپارتمانی تقسیم میشوند. این ساختمانها برای اینکه مجوز کاربری مسکونی بگیرند باید در محدوده تراکم ساختمانهای مسکونی قرار بگیرند. هرجا که تراکم منازل و ساختمانهای مسکونی زیاد باشد، زمین یا ملک میتواند مجوز کاربری مسکونی را از شهرداری دریافت کند. البته با افزایش جمعیت، میزان آپارتمانهای مسکونی نیز افزایش پیدا کرده است. اینگونه ساختمانها حیاط، راهپله، پارکینگ مجزا ندارند و به صورت مشترک برای همه اهالی ساختمان ساخته میشوند که به این بخشها اصطلاحا مشاع ساختمان گفته میشود. قیمت ساختمانهای مسکونی براساس عوامل مختلفی برآورد میشود که یکی از آنها قیمت مصالح مثل قیمت تیرآهن، میلگرد و غیره است که قیمت بهروز آن از طریق سایت مرکزآهن قابل استعلام میباشد.
ساختمان هایی یا زمین با کاربری کشاورزی
مجوز کاربری کشاورزی برای دو نوع زمین یعنی باغ و زراعی صادر میشود. این دو زمین تفاوتهایی با هم دارند مثلا زمین زراعی برای کشت محصولات زودبازده مثل گندم و برنج استفاده میشود، درحالیکه باغ برای کاشت درختان میوه مورد استفاده قرار میگیرد. ولی در نهایت مجوز کشاورزی مشابهی برای هر دو نوع زمین صادر خواهد شد. ساختمانهایی هم وجود دارند که به هدف کشت و پرورش گل و گیاه ساختمانی یا محصولات گلخانهای طراحی میشوند که باز هم نیاز به داشتن مجوز با کاربری کشاورزی خواهند داشت.
ساختمان هایی با کاربری ورزشی
مجوز کاربری ورزشی اغلب برای ساخت استادیومهای ورزشی، زمین بازی، باشگاه و غیره صادر میشود. همچنین استخرهای روباز و سرپوشیده نیز در دسته ساختمان با کاربری ورزشی قرار دارند که تحت نظر شهرداری فعالیت میکنند. این ساختمانها بیشتر دولتی هستند ولی بخش خصوصی هم با ساخت انواع باشگاههای کوچک ورزشی وارد این فعالیت شده است.
زمین با کاربری معدن
بهطورکلی معدن در محلی احداث میشود که در آن یک ماده مهم و ارزشمند کشف شده باشد. معمولا اگر در محلی فلز، سنگ، خاک با امکان فرآوری به محصولات دیگر و غیره کشف شود، با دریافت مجوز کاربری معدن، میتواند تبدیل به معدن شود. لازم به ذکر است که بعد از کشف ماده ارزشمند در یک زمین باید برای احداث معدن، مجوز کاربری معدن دریافت شود و هرگونه برداشت از آن قبل از گرفتن مجوز غیرقانونی تلقی میشود. ضمن اینکه اگر فردی یک ماده قابل استخراج در یک زمین بدون مالک پیدا کند و آن را به ثبت برساند میتواند مالک زمین و معدن آن شود.
ساختمان هایی با کاربری صنعتی
معمولا فعالیتهای صنعتی مثل تولید، انبار و توزیع در ساختمانهای صنعتی صورت میگیرد و برای این کارها باید مجوز کاربری صنعتی از طرف شهرداری صادر شود. ساختمانهایی مانند تعمیرگاهها، کارخانجات، مراکز تولیدی دارای کاربری صنعتی بوده و در جاهایی دور از تراکم ساختمانهای مسکونی یا در شهرکهای صنعتی احداث میشوند. اگر هم بعد از مدتی تراکم مسکونی در نزدیکی این ساختمانها بیشتر شود، بنا به نظر شهرداری، آنها را به اماکن دورتری منتقل میکنند.
ساختمان هایی با کاربری خدماتی
یک ساختمان با کاربری خدماتی شبیه به ساختمان تجاری به جهت کسب درآمد احداث میشود که به آنها کاربریهای انتفاعی میگویند. اما کاربری خدماتی برای اخذ مجوز نیاز به پرداخت هزینه ندارد زیرا به جهت خدمترسانی به مردم احداث میشود. گرمابههای عمومی، ترمینالها، شبکههای بهداشت و امثال اینها در دسته ساختمان با کاربری خدماتی قرار دارند.
ساختمان هایی فاقد کاربری
در انتها باید گفت ساختمانهایی که در هیچ کدام از دستههای فوق قرار ندارند، یا اینکه شهرداری از آنها به عنوان ذخایر شهری نام برده است، یا دولت طرحی برای آزادسازی آنها در نظر نگرفته است فاقد کاربری بوده و هیچگونه مجوزی برای آنها صادر نمیشود.
نرخ ساختمان ها از نظر نوع کاربری
ساختمانها به طور کل دارای قیمتهای مختلفی هستند و قیمت آنها براساس نوع طراحی، نوع کاربری، میزان مصالح مورد نیاز، تعداد طبقات آنها برآورد میشود. اما مهمترین فاکتوری که بر قیمت آنها تاثیرگذار است میزان آهن مصرفی در آنهاست که توسط مهندس طراح در ابتدای کار محاسبه میشود. قیمت تیرآهن، میلگرد، صفحات آهنی و غیره مواردی هستند که باید قبل از شروع کار از طریق مرکز آهن استعلام شوند.
کاربری بنا در معماری ایرانی _ اسلامی
اهمیت معماری اسلامی وقتی آشکار میشود که بدانیم در ساختههای این دوره به کاربرد مادی و معنوی بناها که از مهمترین ویژگیهای آن است توجه شده است
بطور کلی بناهای دوره اسلامی را میتوان به دو گروه عمده تقسیم کرد یکی بناهای مذهبی شامل مساجد، آرامگاهها، مدارس، حسینیهها، تکایا، و مصلیها و دیگری بناهای غیر مذهبی شامل پلها، کاخها، کاروانسراها، حمامها، بازارها، قلعهها و آب انبارها که در هر دو گروه از بناهای دوره اسلامی، مکانی برای عبادت، تجارت و سکونت وجود داشته است.
کاخ
احداث کاخها در ایران به گذشتههای بسیار دور باز میگردد. مفهوم امروزی کاخ با مفهوم این کلمه در گذشته متفاوت است. در گذشته بناهایی منفرد با نوعی معماری برتر از دیگر بناها احداث میگردید که کاربردهای متعددی داشت؛ مثلاً، ممکن بود زمانی به عنوان معبد و نیایشگاه و گاه به جای قلعه دفاعی و سرانجام برای سکونت حکمرانان استفاده شود که چغازنبیل یکی از نمونههای آن است.
کاروانسرا
توسعه راههای تجارتی و زیارتی باعث شده که در بین جادههای کاروانی در سراسر کشور کاروانسراهایی برای توقف و استراحت کاروانیان بنا شود. موقعیت جغرافیایی، سیاسی و اقتصادی در ایران از علل ازدیاد و گسترش این بناها بوده است. در ایران به فاصله هر چهار فرسنگ (۲۶ کیلومتر) کاروانسرایی برای استراحت بنا شده است.
ساختار کاروانسراها به دو دسته درون شهری و برون شهری تقسیم میشود.در ساخت کاروانسراهای برون شهری از نقشههای چهار ایوانی، دو ایوانی، هشت ضلعی، مدور، کوهستانی و نوع کرانه خلیج فارس استفاده شده است. در احداث کاروانسراها مانند مساجد و مدارس بیشتر از طرح چهار ایوانی استفاده شده و اتاقهایی در اطراف حیاط، برای استفاده مسافران ساخته شده است.
حمام
حمامها از دیگر بناهای غیر مذهبی ایران است که در شهرها و روستاهای مختلف احداث شده است. در ادیان مختلف آیین شستشو، غسل و تطهیر از اهمیت ویژهای برخوردار است. طبق مدارک موجود توجه به پاکیزگی و طهارت در ایران زمین به دوران قدیم حتی پیش از زرتشت میرسد؛ بنابراین نیاز بشر به محلی برای شستشو و تطهیر، موجب احداث حمامها شده است. طبق مدارک باستانشناسی از جمله قدیمیترین حمامها، حمامی در تخت جمشید از دوره هخامنشی و حمامی در کاخ آشور متعلق به دوره اشکانیان است.
بعد از ظهور اسلام، پاکیزگی ـ بویژه غسلهای متعدد و وضو برای نمازهای پنجگانه ـ در زندگی روزمره مسلمانان از اهمیت ویژهای برخوردار شد. در شهرهای اسلامی حمامها در گذرگاههای اصلی شهر، راسته بازارها و کاخهای حکومتی طوری ساخته میشد که برای تأمین آب بهداشتی و خروج فاضلاب مشکلی پیش نیاید. شاید بتوان گفت حمامها پس از مسجد و مدرسه یکی از مهمترین بناهای شهری محسوب میشدند.
قلعه
آغاز خانهسازی بشر همواره با اندیشه دفاع در برابر دشمنان همراه بوده است و قلعهها مظاهر بارز اندیشه دفاعی انسان هستند. به طور کلی قلعهها به دو گروه عمده تقسیم میشود: قلعههای کوهستانی و قلعههای دشت. همانطور که در معرفی کاخها گفته شد، از یک بنا ممکن است استفادههای گوناگونی شود. از قلعه نیز در موقع آرامش و صلح به عنوان کاخ استفاده میشد. با این توضیح تخت جمشید را، با توجه به طراحی آن، میتوان یک قلعه دانست. همچنین از تخت سلیمان در تکاب آذربایجان غربی ـ که مکانی مقدس بوده ـ گاهی به عنوان نیایشگاه و زمانی به عنوان کاخ استفاده می شده است.
بازار
سابقه ایجاد بازار در ایران به روزگاران بسیار دور باز میگردد. طبق مدارک تاریخی بازار در بسیاری از شهرهای قبل از اسلام یکی از عناصر مهم شهری بوده است. پس از اسلام، گسترش شهرهای اسلامی و افزایش ارتباطات اجتماعی، ازدیاد راههای کاروانی، توسعه کاروانسراها و تبادلات اقتصادی موجب شکل گرفتن فضای بازرگانی و تولیدی موسوم به بازار شد. در شهرهای اسلامی بازار محور اصلی و مرکز اقتصادی شهر بوده و انبارهای مهم، مراکز تولیدی، مراکز توزیع کالاهای گوناگون و مبادلات پولی در آن جای داشتند.
تعيين گـروه کاربری سـاختمان بـراي ارايه خدمات مهندسي
در مواردي كه بررسي گروه كاربري ساختمان ميسر نباشد از طريق استعلام از وزارت مسكن و شهرسازي ، حيطه عملكردي كاربري مورد نظر تعيين خواهد شد.
هر يك از عوامل سه گانه فوق به تنهايي گروه ساختمان را براي ارايه خدمات مهندسي توسـط مهندسان حقيقي در پايههاي مختلف ساختمان تعيين مـينمايـد. در خصـوص ارايـه خـدمات مهندسـي ساختمان توسط اشخاص حقوقي دو عامل طبقه و كاربري ساختمان ملاك تعيين گـروه سـاختمان بـراي ارايه خدمات مهندسي خواهد بود و عامل زيربناي ساختمان در ظرفيـت اشـتغال اشـخاص حقـوقي مـوثر ميباشد.
- آپارتمان ها: مسکونی، اداری،تجاری،فرهنگی،آموزشی،مذهبی ،تفریحی ،بهداشتی
- زمین ها:مسکونی اداری تجاری صنعتی کشاورزی مذهبی نظامی فضای سبز بهداشتی پارکینگ خدمات شهری ورزشی حمل و نقل انبارها
رده بندی انواع کاربری(نحوه تصرف ) ساختمان ها
- نوع کاربری الف
مسکونی ،بیمارستان، هتل ،مهمان سرا ،آسایشگاه ،آزمایشگاه، مرکز تحقیقاتی ،خوابگاه ،زایشگاه سردخانه - نوع کاربری ب
ایستگاه رادیو و تلویزیون، مرکز اصلی یا فرعی مخابرات، مرکز اصلی یا شعبه بانک، ایستگاه اصلی و مرکز کنترل مترو، بخش اداری ساختمان صنعتی، ساختمان آموزشی، خانه بهداشت، ساختمان پست و پلیس و آتشنشانی، مجتمع فنی آموزشی، سالن غذاخوری، دانشسرا و مرکز تربیتمعلم، ساختمان آموزشی دانشگاهی، ساختمان اداری یا تجاری بزرگ، کتابخانه - نوع کاربری ج
مسجد و تکیه، اردوگاه جهانگردی، بنای یادبود، ترمینال فرودگاه بینالمللی یا داخلی، استادیوم ورزشی سرپوشیده، فروشگاه، تعمیرگاه بزرگ، کارخانه صنعتی (غیر از موارد ذکر شده در کاربردی د)،نمایشگاه، باشگاه، تئاتر، سینما، سالن اجتماع و کنفرانس - نوع کاربری د
انبار، تعمیرگاه کوچک، کارگاه کوچک، کارخانه صنعتی اتومبیلسازی، نورد و ذوب فلزات، سیلو و مشابه آنها، پارکینگ در طبقات، آشیانه حفاظتی هواپیما، ساختمان ایستگاه وسایل نقلیه زمینی، ساختمان میدانهای میوهوترهبار، ایستگاه فرعی مترو، ترمینال راهآهن، پناهگاه، ساختمان کشتارگاه